AutoTrickler V4

jthor

Private
Minuteman
Jun 15, 2019
42
62
I used my V4 today and I am having a frustrating issue - I find that the zero drifts almost 0.06 - 0.10 around 50% of the time.

Sometimes it is +0.06 - 0.10 and other times it is -0.06 - 0.10. What is really troubling is that most of the time the scale wont start when the cup is placed on the scale if it has drifted as described, but, on at least one occasion it ran despite the drift being 0.14 when I placed the cup on the scale (I recorded this on my phone as well as a selection of over & under drifts).

Do I have a faulty scale?

There are no drafts, the scale is perfectly level, it is grounded via the ground connection connection at the rear, I ran the calibration 3 times after leaving it powered up for 30 minutes, I am using the 3D printed cover set that I picked up off here to ensure that scale is even less susceptible to drafts and so I can see any spilled kernels more easily.

The scale is just over a year old (purchased from CE) - looks like the warranty is 5 years on these.

Thoughts?
Static. Wipe down the scale with a drier anti static sheet. Mine is grounded as well, but it will still build static. Recently had the same thing happen and it fixed the issue.
 
  • Like
Reactions: Cardboard Assassin

reubenski

Supporter
Supporter
Full Member
Minuteman
Supporter+
Jun 8, 2008
7,222
8,130
To
I used my V4 today and I am having a frustrating issue - I find that the zero drifts almost 0.06 - 0.10 around 50% of the time.

Sometimes it is +0.06 - 0.10 and other times it is -0.06 - 0.10. What is really troubling is that most of the time the scale wont start when the cup is placed on the scale if it has drifted as described, but, on at least one occasion it ran despite the drift being 0.14 when I placed the cup on the scale (I recorded this on my phone as well as a selection of over & under drifts).

Do I have a faulty scale?

There are no drafts, the scale is perfectly level, it is grounded via the ground connection connection at the rear, I ran the calibration 3 times after leaving it powered up for 30 minutes, I am using the 3D printed cover set that I picked up off here to ensure that scale is even less susceptible to drafts and so I can see any spilled kernels more easily.

The scale is just over a year old (purchased from CE) - looks like the warranty is 5 years on these.

Thoughts?
It's the cover. That's what caused my issues. Remove the aftermarket 3D printed cover and just use what came in the original packaging
 

reubenski

Supporter
Supporter
Full Member
Minuteman
Supporter+
Jun 8, 2008
7,222
8,130
To
Speaking of Ingenuity Precision tricklers, have they started delivering this latest back order?
 

rmfield

Sergeant
Full Member
Minuteman
Apr 9, 2006
228
147
Littleton, Colorado
I used my V4 today and I am having a frustrating issue - I find that the zero drifts almost 0.06 - 0.10 around 50% of the time.

Sometimes it is +0.06 - 0.10 and other times it is -0.06 - 0.10. What is really troubling is that most of the time the scale wont start when the cup is placed on the scale if it has drifted as described, but, on at least one occasion it ran despite the drift being 0.14 when I placed the cup on the scale (I recorded this on my phone as well as a selection of over & under drifts).

Do I have a faulty scale?

There are no drafts, the scale is perfectly level, it is grounded via the ground connection connection at the rear, I ran the calibration 3 times after leaving it powered up for 30 minutes, I am using the 3D printed cover set that I picked up off here to ensure that scale is even less susceptible to drafts and so I can see any spilled kernels more easily.

The scale is just over a year old (purchased from CE) - looks like the warranty is 5 years on these.

Thoughts?
Probably static as mentioned above, but it could also be line noise.
 

ICU22250

Perfectionist
Supporter
Full Member
Minuteman
  • Feb 13, 2017
    1,546
    499
    WV
    Paul is having issues with the manufacturer cutting the discs. Something about materials. He has updated his delivery to August.
    This is what I'm waiting for as well, can't wait to pair it up with my V3.. From the videos I've seen, these things are spot on, I wish I would have ordered 2 of them.
     
    • Like
    Reactions: NiteQwill

    Jrb572

    Full Member
    Supporter
    Full Member
    Minuteman
    Supporter+
    Dec 7, 2008
    2,127
    637
    Missouri
    Paul is having issues with the manufacturer cutting the discs. Something about materials. He has updated his delivery to August.
    I am surprised he hasn’t had an issue with Brand over a patent issue. It’s looks basically like a larger Promethius trickler
     

    ICU22250

    Perfectionist
    Supporter
    Full Member
    Minuteman
  • Feb 13, 2017
    1,546
    499
    WV
    I am surprised he hasn’t had an issue with Brand over a patent issue. It’s looks basically like a larger Promethius trickler
    Man, I hope not, at least not until I've secured at least 2 of them. Lol..
     

    Cynical

    Private
    Full Member
    Minuteman
  • Apr 14, 2010
    284
    146
    I am surprised he hasn’t had an issue with Brand over a patent issue. It’s looks basically like a larger Promethius trickler
    Patents are interesting beasts. I spoke with Paul pre-public release and the very distinct impression I got was he had someone advising him and the differences with his machine put him in the clear. In other words, he was not concerned about a patent issue. I guess that didn’t really surprise me because he is in the product development space already and has likely been through that kind of analysis and pre-production revision to steer clear of patent issues.

    FWIW, I still believe the Ingenuity trickler is a must-have addition to the v2 or v3. It just works. I keep one with the ball powder disc and the other with the notched disc for Varget and H4350. If you want 42.2 grains of H4350 you just set the v3 for 42.21 and it gets 42.2 quickly and consistently. Adam developed a great product in the Autotrickler, and Paul’s replacement trickler made Adam’s product even better. (That sounds a lot like an old BASF commercial, “we don’t make a lot of the products you buy, we make a lot of the products you buy better.”)
     
    • Like
    Reactions: NiteQwill

    Cardboard Assassin

    Gunny Sergeant
    Full Member
    Minuteman
    Dec 6, 2020
    551
    319
    Canada
    It's the cover. That's what caused my issues. Remove the aftermarket 3D printed cover and just use what came in the original packaging

    Gonna try the dryer sheet / static removal thing first and if that dont help this is my next stop.

    I'd like to try to use the cover if possible as I do feel like it helps to shield any air thats moving in the room and it also helps stop any stray kennels that jump out of the cup from ending up on the weight scale measuring area.
     

    Cardboard Assassin

    Gunny Sergeant
    Full Member
    Minuteman
    Dec 6, 2020
    551
    319
    Canada
    UPS or power conditioner.

    It is currently connected through a decent surge protector but a PWM UPS would be the ultimate way to do it. Using something like that would eliminate line noise.

    Reloading really is a never ending rabbit hole to empty the pockets of all who partake.
     

    reubenski

    Supporter
    Supporter
    Full Member
    Minuteman
    Supporter+
    Jun 8, 2008
    7,222
    8,130
    To
    It is currently connected through a decent surge protector but a PWM UPS would be the ultimate way to do it. Using something like that would eliminate line noise.

    Reloading really is a never ending rabbit hole to empty the pockets of all who partake.
    Just remove the cover and see. If it doesn't change anything you can put it back on and go through the rigamarole of wiping everything down. If I'm right it's a night and day difference. It's an either or thing. Not a..but I can make it work thing.
     

    Cardboard Assassin

    Gunny Sergeant
    Full Member
    Minuteman
    Dec 6, 2020
    551
    319
    Canada
    Just remove the cover and see. If it doesn't change anything you can put it back on and go through the rigamarole of wiping everything down. If I'm right it's a night and day difference. It's an either or thing. Not a..but I can make it work thing.

    I'll give it a whirl.
     

    rmfield

    Sergeant
    Full Member
    Minuteman
    Apr 9, 2006
    228
    147
    Littleton, Colorado
    So how are folks protecting against line noise? Small UPS?
    I use a Tripp Lite Isobar surge suppressor. It is not a full-on line conditioner, but it does have some line conditioning elements and bank isolation that seem to do the job for me. My precision scales simply won't hold zero without it.

    The next step up is a true line conditioner, but so far I've gotten away without one.
     

    Washington11

    Private
    Full Member
    Minuteman
    Apr 13, 2017
    6
    0
    35
    Western washington
    Hey guys,

    Have a v4 seems to be functioning pretty well from a powder throwing aspect so far. The disconcerting part is 2 out of 6 times attempting to load the V4 will not connect to blue tooth. No red light on bottom with the jumper or without. Went item by item in the manual trying to fix. Would not connect to my phone or my uncles as well.

    After the first time this happened I gave up thinking I was going to have to contact Adam to discuss then the next day it magically connect no problem. Then now last night it did again. After work I’m going to see if it connects somehow. If it does still is a problem for sure.

    Any help is appreciated. I also emailed Adam as well but sometimes I might get an answer quicker here.
     

    HemiPowrd

    Sergeant of the Hide
    Full Member
    Minuteman
    Feb 13, 2017
    249
    221
    Hey guys,

    Have a v4 seems to be functioning pretty well from a powder throwing aspect so far. The disconcerting part is 2 out of 6 times attempting to load the V4 will not connect to blue tooth. No red light on bottom with the jumper or without. Went item by item in the manual trying to fix. Would not connect to my phone or my uncles as well.

    After the first time this happened I gave up thinking I was going to have to contact Adam to discuss then the next day it magically connect no problem. Then now last night it did again. After work I’m going to see if it connects somehow. If it does still is a problem for sure.

    Any help is appreciated. I also emailed Adam as well but sometimes I might get an answer quicker here.
    I had this happen to my V3 last time I used it. I powered it completely off (scale and thrower) and after powering it back up it connected normally. I'd never had that happen before. Not sure it'll help in your situation, but thought I'd mention it in case it helps.
     

    Washington11

    Private
    Full Member
    Minuteman
    Apr 13, 2017
    6
    0
    35
    Western washington
    I had this happen to my V3 last time I used it. I powered it completely off (scale and thrower) and after powering it back up it connected normally. I'd never had that happen before. Not sure it'll help in your situation, but thought I'd mention it in case it helps.
    Ya I mean definitely the first thing I tried was unplugging all cords etc. powered down as well with no unplugging. Thanks

    ThNms
     

    Halfnutz

    Sergeant
    Supporter
    Full Member
    Minuteman
    Supporter+
  • Jan 14, 2008
    1,649
    1,371
    Peoria County, Illinois
    Hey guys,

    Have a v4 seems to be functioning pretty well from a powder throwing aspect so far. The disconcerting part is 2 out of 6 times attempting to load the V4 will not connect to blue tooth. No red light on bottom with the jumper or without. Went item by item in the manual trying to fix. Would not connect to my phone or my uncles as well.

    After the first time this happened I gave up thinking I was going to have to contact Adam to discuss then the next day it magically connect no problem. Then now last night it did again. After work I’m going to see if it connects somehow. If it does still is a problem for sure.

    Any help is appreciated. I also emailed Adam as well but sometimes I might get an answer quicker here.
    Make sure your phone has location enabled. Not sure why this is required but it is.
     
    • Like
    Reactions: Raydee38

    ICU22250

    Perfectionist
    Supporter
    Full Member
    Minuteman
  • Feb 13, 2017
    1,546
    499
    WV
    The Bluetooth module could be taking a shit, I would definitely call Adam and get this squared away rather than continuing to deal with the aggravation... If a power cycle don't fix it and you've tried multiple phones, you've done your part...
     
    • Like
    Reactions: Im2bent

    Washington11

    Private
    Full Member
    Minuteman
    Apr 13, 2017
    6
    0
    35
    Western washington
    Does the red light come on the bottom of the scale for you guys?

    We cannot get that light on.

    Tried again today with 3 devices. Doing everything the manual said. And could not connect.
     

    357Max

    Supporter
    Supporter
    Full Member
    Minuteman
  • Sep 11, 2019
    1,634
    1,967
    Marylandistan
    The Red light is flashing on mine when powered off. Even with scale off I can connect to the V4. When connected the Red light is no longer flashing, just steady lit.
     

    357Max

    Supporter
    Supporter
    Full Member
    Minuteman
  • Sep 11, 2019
    1,634
    1,967
    Marylandistan
    Tubing & Acme tap finally delivered. Next weekend project will be a new trickle tube for large kernal powder.
    image.jpg
     

    ICU22250

    Perfectionist
    Supporter
    Full Member
    Minuteman
  • Feb 13, 2017
    1,546
    499
    WV
    Tubing & Acme tap finally delivered. Next weekend project will be a new trickle tube for large kernal powder.View attachment 7934236
    I hope it works out for ya, just seems like alot of work to get something to function correctly. I sold my V4, im gonna try the V3 and ingenuity precision route just to see if it's the tits.. The regular V3 was a good setup, it works, I just didn't like how you had to empty the trickler, the ingenuity precision one looks quick and simple. Good luck...
     

    Threadcutter308

    Mr. Sugar Tits to you
    Full Member
    Minuteman
    Supporter+
    Feb 13, 2017
    11,266
    21,702
    An Island in warshington
    I hope it works out for ya, just seems like alot of work to get something to function correctly. I sold my V4, im gonna try the V3 and ingenuity precision route just to see if it's the tits.. The regular V3 was a good setup, it works, I just didn't like how you had to empty the trickler, the ingenuity precision one looks quick and simple. Good luck...
    I have a V3 that I'm perfectly happy with. You're right about the trickler though.

    I'm curious about the Ingenuity Precision trickler, but the price is a bit offputting........
     

    ICU22250

    Perfectionist
    Supporter
    Full Member
    Minuteman
  • Feb 13, 2017
    1,546
    499
    WV
    I have a V3 that I'm perfectly happy with. You're right about the trickler though.

    I'm curious about the Ingenuity Precision trickler, but the price is a bit offputting........
    Agreed, it is pricey but from the videos I've watched so far, it sure looks sweet.. Im in the next batch so I should get to see pretty soon hopefully.
     
    • Like
    Reactions: Threadcutter308

    357Max

    Supporter
    Supporter
    Full Member
    Minuteman
  • Sep 11, 2019
    1,634
    1,967
    Marylandistan
    Did you try a reducing insert ? I bought a set off a member on here. I haven’t set up my v4 yet but others seam to have had good luck with them. I know it helped on my charge master.
    Yes I tried them first, then made the one pictured. The V4 is great with my current tip & ball powder. It struggles with larger grain powder. I’m hoping that threading the small tube With the coarse Acme tap all the way through will help facilitate a smooth flow of the larger kernal powders.
     
    • Like
    Reactions: StaveyIL

    Im2bent

    Old Salt
    Full Member
    Minuteman
  • Jun 30, 2020
    2,573
    3,613
    Hope this isnt the wrong place. Ordered the new V4 in mid April 2022. Supposedly a late July delivery.
    Anyone get one recently and mind teling me what date you ordered plz?
    Thanks!
    Post 1188 has your answer.
     

    Slevin182

    Private
    Minuteman
    Dec 9, 2018
    94
    30
    Eastern OH
    Oh man an upgrade to the V-3 has been on my wish list for a while this is awesome. Now to just shoot enough again to warrant reloading!